Skip to content

Vraag & Antwoord

1) Wat is Ahava en waarom wordt er opgeroepen tot een boycot?

Ahava Dead Sea Laboratories is een Israëlisch cosmetica bedrijf dat producten maakt van mineralen en modder uit de Dode Zee. Je kunt de Ahava producten in veel verschillende winkels en apotheken over de
hele wereld krijgen. Het woord ‘Ahava’ is Hebreeuws en betekent liefde. Maar er is niets liefs aan wat het bedrijf doet in de bezette Palestijnse gebieden. De praktijken van het bedrijf gaan in tegen het internationale recht.

2) Welk internationale wetten schendt Ahava?

De belangrijkste fabriek en het bezoekerscentrum van Ahava bevinden zich in de illegale Israëlische nederzetting Mitzpe Shalem, in de Westbank. Op de producten van Ahava staat ‘made in Israël’ maar volgens internationaal recht is de Westbank geen onderdeel van de Staat Israël.

Ahava gebruikt in haar producten modder uit de Dode Zee die afkomstig is uit de bezette gebieden en profiteert daarmee dus van natuurlijke hulpbronnen uit de bezette gebieden en dat is een schending van de Vierde Conventie van Geneve.

3) Wie is eigenaar van Ahava Dead Sea Laboratories?

34% van de aandelen van het bedrijf zijn in bezit van de nederzetting Kibbutz Mitzpe Shalem, 34% zijn van de Hamashbir Holdings (het investeringsfonds van B. gAon Holdings en de Livnat familie), 18% is van Shamrock Holdings (het investeringsfonds van de Roy E. Disney familie) en 6% is van de nederzetting Kibbutz Kaliya. Zij breken allemaal het internationaal recht en profiteren van de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen uit de bezette gebieden.

4) Heeft het zin om te boycotten?

Toen in de tijd van de Apartheid in Zuid Afrika de winst die uit de bezetting werd gemaakt sterk afnam door de boycot van Zuid Afrikaanse producten, nam ook de steun voor de bezetting af. In een rapport dat in maart 2009 werd gepubliceerd in de financiële krant ‘The Marker’ in Israël, stond dat 21% van de Israëlische exporteurs sinds begin van 2009 direct waren getroffen door de boycot.

5) Wat is de BDS beweging?

De B staat voor Boycot, de D voor Desinvesteren en de S voor Sancties. Consumenten kunnen besluiten om geen Israëlische producten meer te kopen, bedrijven kunnen besluiten om niet meer in Israël en in Israëlische bedrijven in de bezette gebieden te investeren en overheden kunnen sancties aan Israël opleggen. Hiertoe is een oproep
gedaan vanuit de Palestijnen die op geweldloze manier de druk op Israël willen opvoeren om de internationale wetgeving na te leven.

6) Is een boycot van Israëlische producten niet anti-Israël en anti-Joods?

De boycot is niet gericht tegen mensen. Het is gericht tegen het beleid en de praktijken die de hoop op een eerlijke en rechtvaardige oplossing voor het conflict in de weg staan. Het is een poging om een duurzame vrede voor joden, moslims en christenen in het gebied te promoten.

Advertenties
%d bloggers liken dit: